sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kesä tulee - ja punkit !

Punkkien häätäminen ei ole turhaa touhua. Sen lisäksi, että punkki voi aiheuttaa koiralle borrelioosin, voi koiran kuljettama punkki aiheuttaa riskin myös ihmiselle. Apteekeissa ja eläintarvikeliikkeissä on useita erilaisia tuotteita punkkien häätöön.

Winhalle ja Helmille laitettiin eilen Frontline-paikallisvaleluliuosta, joka tuntuu olevan tehokas ja sopivan meidän koirillemme. Mutta se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Tämän huomasin aiheeseen liittyvästä nettikeskustelustakin, kun etsin tietoa eri tuotteista. Tuotteet, joista joillekin yksilöille tuli ikäviä sivuvaikutuksia, sopivat toisille erinomaisesti.

Seuraavia olemme kokeileet tai harkinneet käyttöön:

Bayvantic Vet

Tämä oli ensimmäinen kokeilemamme punkkihäätö. Paikallisvaleluliuoksen vaikuttavat aineet ovat imidaklopridi ja permetriini. Aine aiheutti Winhalle erittäin kovaa kutinaa, joten emme uskaltaneet kokeilla sitä uudestaan. Kuulimme myös myöhemmin, että yksi Winhan pennuista oli saanut toisen käyttökerran jälkeen aineesta neurologisia oireita (levottomuutta, tuskaisuutta, uneliaisuutta, vaikeuksia liikkua). Oireet olivat onneksi ohi meneviä. Monella on aineesta myös hyviä kokemuksia, mutta meille riitti yksi kokeilukerta.

Exspot

Jos Bayvantic Vet ei sovi, niin voi hyvin olla, ettei myöskään Exspot ole omalle koiralle sopiva tuote. Paikallisvaleluliuoksen vaikuttava aine on permetriini, eli sama kuin toinen Bayvantic Vetin vaikuttavista aineista. Koska meillä ei ole tiedossa, kumpi Bayvantic Vetin vaikuttavaista aineista aiheutti kutinaa, emme uskalla kokeilla myöskään Exspotia.

Yrttipanta (apteekista ostettu, en muista enää merkkiä)

Voimakkaan tuoksuinen panta ei Winhaa miellyttänyt. Se kieriskeli pitkin mättäitä yrittäen päästä pannasta eroon.  Mahdollisuus punkkien, muurahaisten ja muiden öttiäisten tarttumiselle turkkiin ja ihoon oli siis suurempi kuin ilman pantaa. Ehkäpä Winha olisi alistunut kohtaloonsa, jos sitkeästi olisi annettu pannan olla paikoillaan. Kokeilu jäi kuitenkin puolitiehen.

Fixodida Zx -lisäravinne

Viime kesänä kokeilimme ruokaan annosteltavaa jauhetta, jota myydään lisäravinteena. Halusimme kokeilla tätä, koska tuote on luontainen. Ostinkin sitten oikein kaksi purkkia kerralla. Tuotekuvauksen mukaan päivittäinen käyttö VOI vähentää punkkien ja muiden ulkoloisten tarttumista. Punkkeja ilmestyi Fixodidan käytöstä huolimatta vaivaksi asti. Onneksi tuotteella oli tyytyväisyystakuu, joten sain vielä avaamattomasta purkista rahat takaisin.

Fixodida-kokeilun aikana Winhan silmäkulmaan tarttui punkki. Se oli niin lähellä silmää, ettemme saaneet sitä punkkipihdeillä irti. Rimpuileva koira ja terävät pihdit silmän lähellä eivät ole kovin hyvä yhdistelmä. Hankimme vielä apteekista punkkisilmukan, joka voisi olla turvallisempi vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Otus oli kuitenkin niin lättänänä silmäkulmassa, ettei siitä saanut otetta. Tämä oli viimeinen pisara. Eikun apteekkiin ja ostettiin Frontline vet´iä.

Frontline vet

Paikallisvaleluliuoksen vaikuttava aine on fiproniili. Fixodida-kokeilun jälkeen päädyimme kokeilemaan tätä sekä Winhalle että Helmille. Ei kutinaa, eikä muita haittoja, ei myöskään punkkeja. Paketissa on kolme annospipettiä, eli yhdelle koiralle siitä riittää punkkisuojaa kolmen kuukauden ajaksi.

Bravecto-tabletti

Bravecto on suhteellisen uusi tuote. Se on reseptilääke, joten sen saamiseksi pitää käydä eläinlääkärin juttusilla. Vaikuttava aine on fluralaneeri. Puutiainen kuolee noin 12 tunnin jälkeen kiinnittymisestään imettyään koiran verta. Tuote ei siis toimi punkkikarkotteena. Lääke vaikuttaa puutiaisia vastaan noin 8-12 viikkoa, eli yhdellä tabletilla ei pärjää koko punkkikautta. Nyt meillä on Frontlinea jäljellä kaksi pipetillistä, jotka käytämme kuukauden päästä. Bravectoa voisimme kuitenkin harkita seuraavaksi.


Toivotaan vähäpunkkista kevättä ja kesää!

5 kommenttia:

  1. Me kävimme juuri pari päivää sitten eläinlääkärillä hakemassa Repalle sydänmatorokotetta. Lääkäri ei kuitenkaan suositellut rokottamista, koska koira on vielä niin nuori ja niin ostimme lääkkeen, tabletti kerran kuukaudessa puolen vuoden ajan. Saman napin "pitäisi" karkottaa myös punkit ja jotkin sisäloiset. Sydänmatosesonki täällä alkaa näin keväällä, eka nappi otetaan toukokuun alussa ja jatketaan lokakuun alkuun asti. Kun näistä erilaisista punkki- ym. karkottimista on niin monenlaisia kokemuksia, hyviä ja huonoja, arvelin antaa ekan pillerin arkipäivänä niin, että eläinlääkäri on auki, jos sattuu tulemaan jotain ikäviä oireita. Kesä on kiva, mutta punkit ei!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PItipä oikein googlettaa, mikä tuo sydänmato on. Aika ikävä, mutta onneksi ehkäistävissä ja hoidettavissa, nettitietojen mukaan. Toivottavasti matolääke sopii Repalle. Fiksua antaa tabletti arkena varmuuden vuoksi. Yhden tabletin antaminen kerran kuussa ei sinänsä kuulosta vaivalloiselta. Suomessahan punkkikausi voi kestää myös puolisen vuotta vuodesta riippuen, joten ihan yhdellä napilla tai pipetillä ei punkkikaudesta täälläkään selviä. Tylsiä otuksia, mutta minkäs mahtaa.

      Poista
  2. Sinne upposi pilleri koiran kitaan eilen aamulla ja aika selvästi se antoi oireita. Koira painui pian omaan pömpeliinsä nukkumaan ja vaikka kolisuteltiin jugurttikippoa nuolemaan, tuli sieltä aika hitaasti, kun yleensä singahtaa jo ensimmäisestä äänestä. Lupsutti kipon puhtaaksi ja painui takaisin nukkumaan. Reilun tunnin kuluttua rykäisi aamun ruuat lattialle ja veteli ne takaisin hyvällä ruokahalulla. Ja taas meni takaisin nukkumaan. Jaloistaan Repa oli vähän honkkeli, heilahteli kuin pikku pentu konsanaan ja välillä istui ulkona rapulla ja haukahteli, vaikka mitään ei ollut näkyvissä eikä kuuluvissa, ihan kuin olisi ollut pienessä pöhnässä. Iltaan mennessä olo koheni ja tänä aamuna koira oli entisellään. :-) Melkoisia myrkkyjähän nuo lääkkeet ovat, mutta jos oireet vastaisuudessakin jäävät tuollaisiksi, eiköhän tästä kesästä selvitä. Valkosipulirouhetta arvelin antaa lisäavuksi punkkien karkotukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi pientä Repa-reppanaa. Voihan olla, että seuraava kerta on helpompi. Winhalle kokeilin pari vuotta sitten valkosipulia. Raastoin sitä ruuan joukkoon pienen määrän. Ja välillä käytin sen sijaan rouhetta. Tehosta on paha mennä sanomaan, mitä tulee punkkien häätöön, mutta pienestä määrästä voi olla muutakin terveydellistä hyötyä (ja liian isosta määrästä kovasti haittaa). Päädyin kokeilemaan valkosipulia, kun FB:ssä kyselin joskus pari vuotta sitten punkkien häädöstä. Muutama siellä uskoi vankasti valkosipulin tehoon. Aiheesta on kirjoitus täällä: http://www.katiska.info/ruokinta/raaka-aineet/valkosipuli/. Koirapalstalla joku uskoi vankasti Kyolicin tehoon, aloittaa keväisin kuurin koirille ja itselleen: http://www.valioravinto.fi/Terveys.aspx?id=1577

      Poista
  3. Tähän aiheeseen vielä. Kun Repaan Suomessa iski pari punkkia kiinni, marssin läheiselle eläinlääkäriasemalla kysymään Bravectoa. Koska olimme käyneet siellä aikaisemmin, saimme ostettua lääkkeen ilman lääkärillä käyntiä. Tarkistivat vielä lääkkeen maahantuojalta, että sitä voi käyttää sydänmatolääkkeen kanssa. Sen koommin ei punkkeja ole löytynyt - tähän mennessä, täällähän punkkisesonki on vielä meneillään. Viime viikonloppuna Repa möyrysi heinikoissa toisten koirien kanssa, joten mahdollisuudet punkkien saamiseen olisi olleet.

    VastaaPoista