tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kesä ja punkit

Sunnuntaina aamulenkin jälkeen Winhan turkista löytyi vikkelä punkki, joka ehti kiinnittyä korvan taakse. Asuinalueellamme myös muutama muu koiranomistaja on raportoinut löytäneensä lemmikistään punkin. Liekö sattumaa vai onko näitä verenimijöitä nyt tavallista enemmän. Punkki on ikävä seuralainen ihmiselle, mutta myös koira voi sairastua borrelioosiin. Mitä pitempään punkki on kiinni ihossa, sitä suurempi riski saada tartunta. Winhan tapauksessa punkki saatiin nopeasti irti.

Taistoon punkkeja vastaan voi käydä vaikkapa paikallisvaleluliuoksella tai punkkipannalla. On myös eteerisiä öljyjä sisältäviä myrkyttömiä yrttipantoja, tai pantaan voi laittaa punkkeja karkottavan ultraäänilaitteen. Lisäksi voisi kokeilla turkkiin laitettavia hoitoaineita ja pesuaineita. Myös valkosipulia käytetään punkkien karkottamiseen joko jauheena, tabletteina tai tuoreena. Tieteellistä näyttöä tehosta ei ole, mutta moni luottaa omaan kokemukseen ja tuntuu pitävän valkosipulia tehokkaana punkkikarkotteena. Nettikeskusteluissa näistä kaikista vaihtoehdoista on mielipiteitä ja kokemuksia puolesta ja vastaan. Meillä on vaihtoehtojen kartoittaminen vielä vähän kesken. Turkin päivittäinen tarkistus ei joka tapauksessa ole liioittelua.

Punkkien syynääminen on lyhyestä turkista helpompaa kuin pitkästä. (22.4.2013) 


Winha sai raa´an broilerin siiven, jonka se peitteli huolellisesti makuuhuopaansa. Luun hautaamiseen ei sisätiloissa valitettavasti ole tämän parempia mahdollisuuksia. (25.5.2013)

26.5.2013. Kuva: Enni