sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Winha oppii

Winha on nyt 4,5 kuukauden ikäinen (20 viikkoa). Se osaa kävellä hihnassa suhteellisen hyvin. Kun aletaan olla kotia lähellä, on vielä pientä veto-ongelmaa. Samoin, jos takana kulkee pelottava iso koira. Winha myös pelästyy herkästi kovia ääniä. Asuinalueella rakennetaan vielä, joten meteliä on paikoin ulkoilureittien varsilla.

Winha osaa istua pyydettäessä.  "Ylös"-komennolla se nousee takajaloilleen ja välillä jopa seisoo kahdella jalalla jonkin aikaa. Tämä temppu on Winhan oma juttu. Se nousee jotain tavoitellessaan takajaloilleen ja usein seisoo niin yllättävän pitkäänkin.  Sitten siihen on vain liitetty "ylös"-sana. "Tänne"- ja "odottaa" -komennot Winha myös oivaltaa. Oltaisiin jo voitu harjoitella monia muitakin komentoja, kuten "paikka",  "jätä" ja "ohi", joista olisi monessa suhteessa hyötyä. Tarkoitus olisikin ruveta harjoittelemaan niitä pikkuhiljaa. Sen sijaan en oikein keksi, mitä hyötyä olisi siitä, että koira osaa antaa tassua. Pojan mielestä se kuitenkin on temppu siinä missä muutkin ja että koiran pitää osata antaa tassua :) No, ehkä sekin vielä opetellaan jossakin vaiheessa.

Hyperoksaluria


Coton de Tuléar -koirarodulta on löydetty hyperoksaluriaa aiheuttava geeni, kertoi Evira tiedotteessaan 25.5.2012. Geenimutaatio aiheuttaa kuolemaan johtavan aineenvaihduntasairauden. Jotta osa pennuista sairastuisi, on molempien vanhempien kannettava viallista geeniä. Sairaus on aiemmin kuvattu myös ihmisellä, joten mistään cotonin ikiomasta mutaatiosta ei ole kyse. Mutaation löydyttyä on mahdollista testata jalostukseen kaavaillut yksilöt. Kun kahta kantajaa ei yhdistetä, ei sairaita pentujakaan synny.









Winha 26.5.2012. Video ja kuvat : Enni


torstai 17. toukokuuta 2012

Koirapuistossa

Suhteellisen lähellä on koirapuisto, jossa on oma aitauksensa isoille ja oma pienille koirille. Mentiin sinne autolla, jotta saatiin samalla harjoitella autossa olemista kuljetushäkissä.

Pienten koirien puolella ei ollut ketään, joten voitiin tutustua alueeseen rauhassa. Autius oli tarpeen siksikin, että Winhalta puuttuu vielä rabies-rokotus, joka saadaan ensi viikolla. Isojen koirien puolella temusi alkuun labradorinnoutaja ja englanninbulldog. Winha suhtautui isoihin koiriin hieman epäluuloisesti ja ilmaisi sen murisemalla ja haukkumalla. Kohta se kuitenkin lähestyi isojen koirien aitausta ja bulldog kävi myös vähän nuuskuttamassa uutta tulokasta, nosti jalkansa ja pissasi päin. Osumaa ei onneksi tullut :) Mikähän lie ollut tämä ele, vai olisiko vain yksinkertaisesti tullut pakottava tarve merkata aita juuri Winhan kohdalta - juuri sillä hetkellä. Bulldog-herra lähti isäntänsä kanssa kotiin ja tilalle tuli komea faaraokoira.

Winha nautti silminnähden vapaana juoksentelusta. Alueella oli iso mutta matala kivi, jonka päälle Winha kiipeili ja hyppäsi sieltä näytösluonteisesti alas. Nyt pöydän alla makaa sangen väsynyt koira.

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Napatyrä

Winha sai pieneläinsairaalan poliklinikalla nelosrokotuksen tehosterokotuksen. Kahden viikon päähän varataan vielä aika rabies-rokotukseen ja sen jälkeen voidaankin mennä telmimään koirapuistoon. Raivotauti (tai vesikauhu) on Suomessa harvinainen, mutta emme kuitenkaan halua ottaa pientäkään riskiä.

Winhalla havaittiin muutama päivä sitten vatsalla pieni pahkura. Kysyttiin asiasta eläinlääkäriltä rokotuskäynnillä. Winhalla on pikkuruinen napatyrä. Sitä pitää jatkossa painella sisäänpäin, jolloin se voi pennun kasvaessa jäädä lopulta sisään. Noin pienestä tyrästä ei pitäisi olla haittaa Winhalle, mutta lääkärin mukaan se voi olla perinnöllinen.

Winha punnittiin ennen rokotusta. Painoa oli kertynyt 3,8 kiloa, eli 800 grammaa enemmän kuin punnituksessa kuukausi sitten.

 Siis niin mukavata kölliä ja kieriskellä keväisellä pellolla. Winha 29.4.2012.

Winha odottaa tehosterokotustaan 2.5.2012.